Recepty hrnce
Videorecepty
V odkaze videorecepty nájdete najmä recepty kulinára Petra Stupku pre multifunkčné hrnce Ario a Cuco. Recepty prekvapia príbehom, invenciou a samozrejme vynikajúcou chuťou :-)

Ostatné recepty
V odkaze ostatné recepty nájdete recepty pre multifunkčné hrnce, ktoré sú obsahom našej kuchárskej knihy pridávané do balenia multifunkčných hrncov. Pod tento odkaz postupne pridávame aj ďalšie recepty. Dobrú chuť !
Peťa rada športuje, ale rada aj maškrtí. Nejde to dokopy? Pozrite sa, ako ľahko sa v multifunkčnom hrnci Salente Ario pripravuje fitness koláč. Dobrú chuť a zostaňte fit!
Suroviny
-
1 šálka jemných ovsených vločiek
-
¾ šálky mlieka
-
1 vajce
-
½ šálky vlašských orechov, mandlí - nasekaných
-
mletá škorica, vanilka, sladidlo - podľa chuti
-
1 malá lyžička prášku do pečiva
-
papier na pečenie
Poleva
-
1 banán
-
½ citrónovej šťavy
-
2 čajové lyžičky tmavého cukru
Postup
Vločky nasypte do misky a zalejte mliekom, premiešajte, aby nasiakli vlhkosť a zmäkli. Potom pridajte všetky ostatné prísady, premiešajte valčekom a cesto preložte do košíka, ktorý ste predtým vystlali papierom na pečenie. Papier vystrihnite do kruhu s priemerom približne 24 cm a vložte ho do košíka. Pečte pri 180 °C 15 minút.
Po skončení programu odstráňte veko, vyberte košík s koláčom (pozor, keď je horúci) a na vrch položte nakrájaný banán. Pokvapkajte citrónovou šťavou a posypte tmavým cukrom. Opäť pečte pri 190 °C 8 minút.
Viac informácií o hrnci nájdete na: https://eshop.salente.sk/salente-ario--multifunkcny-hrniec-s-teplovzdusnou-rurou/
Videorecepty pre Salente Cuco
Ostatné recepty pre Salente Ario
Pečené kura v teplovzdušnej rúre

Ostatné recepty pre Salente Cuco
Ingrediencie:
- kosti na polievku (podľa vašej chuti – bravčové, hovädzie, kuracie, údené)
- zeleninová zmes do polievky (mrazená či čerstvá)
- voda
- štipka soli
- polievkové korenie – bobkový list, celé čierne korenie, nové korenie
- bylinky – najlepšie ligurček, petržlenová vňať
Postup:
Pripravte si postupne do vnútornej nádoby kosti, zeleninu (ak použijete čerstvú, nezabudnite najprv očistiť a opláchnuť), korenie, bylinky a primerane soli. Všetko zalejte vodou. Pozor, vody môže byť maximálne do 2/3 vnútornej nádoby. Zavrite tlakové veko a nastavte program – Polievka – 15 minút. Vzniknutý vývar sceďte cez sitko do hrnca, pridajte už uvarenú zeleninu zo sitka, môžete pridať obrané mäso z kostí a podľa potreby dochuťte. Do vývaru môžete taktiež pridať uvarené rezance.
Ingrediencie:
- 500 g chladených kuracích pŕs
- 200 g cibule
- 200 g mrkvy
- 4 zemiaky
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 odmerka vývaru (najlepšie kuracieho)
- 1 odmerka vína
- Soľ
- Biele korenie
- Tymian
- Citrón
- Kocka masla
Postup:
Do hrnca s pripravenou vnútornou nádobou nalejeme približne lyžicu oleja, aby sme pokryli celé dno hrnca. Zapneme program – Restovanie. Po chvíľke sa nám olej zohreje a my môžeme orestovať na väčšie kusy nakrájané kuracie prsia, ktoré sme osolili a okorenili. Kúsky vyberieme a výpek zalejeme vývarom a vínom, aby šiel ľahšie zoškrabnúť z dna. Necháme chvíľku povariť. Prisypeme na kocky nakrájanú cibuľu s mrkvou, ktorú sme predtým očistili. Okoreníme tymianom, po chvíľke opäť vložíme kuracie kúsky. Do košíka si pripravíme na cca 1 cm plátky nakrájané zemiaky a so stojančekom šikovne vložíme do hrnca. Zavrieme tlakové veko. Nastavíme program Hydina na 15 minút. Upustíme paru a opatrne hrniec otvoríme. Pomocou chňapiek vyberieme košík so stojančekom, v ktorom sa varili zemiaky. Z omáčky vyberieme hotové mäso. Zapneme ešte program Restovanie. Necháme omáčku zredukovať, potom ju zjemníme maslom a dochutíme citrónom. Podľa potreby dosolíme či okoreníme. Kuracie prsia na tanieri so zemiakmi vyberieme a prelejeme omáčkou.
Ingrediencie:
- Celé kura
- Soľ
- Maslo
Postup:
Chladené alebo rozmrazené kura dôkladne nasolíme zo všetkých strán. Vložíme na pripravený stojanček na pečenie (prsiami smerom nadol). Stojanček s kuraťom potom dáme do hrnca a priklopíme vekom – rúrou. Nastavíme program – Kura – 180 °C a 40 minút. Po uplynutí času rúra ohlási koniec. Pre dosiahnutie chrumkavej kože zo všetkých strán kura v stojančeku opatrne otočte ( ! pozor na rozpálený vnútorný hrniec a stojanček! ) a zapnite program – Kura – ešte na 200 °C a 2 minúty. Potom je kura hotové a zo všetkých strán má krásne zlatistú chrumkavú kožu.
Ingrediencie:
Cesto:
- 175 g hladkej múky
- 75 g masla
- 2 lyžice studenej vody
- 1 lyžička soli
Náplň:
- 250 g anglickej slaniny
- 175 g cheddaru
- 1 cibuľa
- 4 vajíčka
- 250 ml smotany na šľahanie (31 %)
- Soľ
- Korenie
- Muškátový oriešok
Postup:
V miske si najprv urobíme cesto z hladkej múky, zmäknutého masla, studenej vody a soli. Do vnútorného hrnca dáme na dno papier na pečenie – pozor ! papier dajte len ku dnu, maximálne do polovice hrnca! Na papieri rozprestrieme cesto, aby nám vznikol korpus. Na panvici si osmažíme slaninku s cibuľou, prebytočný vypražený tuk zlejeme. Zmes nanesieme na korpus. V miske zmiešame zvyšné ingrediencie – cheddar, rozbité vajíčka, smotanu, soľ, korenie a muškátový oriešok podľa chuti. Vnútornú nádobu vložíme do hrnca a zavrieme vekom – rúrou. Nastavíme program ručne na 22 minút pri 180 ?. Po skončení programu opatrne zložíme veko, chňapkami vyberieme hrniec a koláč vyberieme na tanier.
Ingrediencie:
- 500 g hovädzieho mäsa (kližky, krku, či predného)
- 200 g cibule
- 1 paradajkový pretlak
- 1 strúčik cesnaku
- rastlinný olej (alebo lyžica masti)
- 3 odmerky vývaru (najlepšie hovädzieho)
- 1 lyžica múky
- sladká mletá paprika
- soľ
- korenie
- rasca
- majoránka
Postup:
Do hrnca s pripravenou vnútornou nádobou nalejeme približne lyžicu oleja, aby sme pokryli celé dno hrnca. Zapneme program - Restovanie. Po chvíľke sa nám olej zahreje a my môžeme orestovať vopred na kocky nakrájanú cibuľu do zlatista. Potom môžeme pridať kocky mäsa s cesnakom. Mäso necháme zatiahnuť. Zasypeme mletou paprikou a múkou, dobre premiešame a postupujeme rýchlo, aby paprika nezhorkla. Podľa chuti pridáme korenie - soľ, korenie, rascu, majoránku. Dolejeme ešte 3 odmerku vývaru. Nezabudnite pravidelne miešať. Vypneme program - Restovanie. Hrniec zavrieme tlakovým vekom. Spustíme program Mäso / Dusenie (alebo Hovädzie) na 30 (35) minút. Po dokončení programu zložíme veko a ešte dôkladne premiešame. Guláš na tanieri dozdobíme na kolieska nakrájanou cibuľkou. Ako prílohu zvolíme knedľu alebo chlieb.
Ingrediencie:
- 400 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 plechovka fazule
- 200 g cibule
- 1 plechovka paradajok bez šupky
- 1 strúčik cesnaku
- Rastlinný olej
- 1 odmerka vývaru (najlepšie hovädzieho)
- soľ
- korenie
- chilli
- cukor alebo horká čokoláda
- rasca
- citrónová kôra
Postup:
Do hrnca s pripravenou vnútornou nádobou nalejeme približne lyžicu oleja, aby sme pokryli celé dno hrnca. Zapneme program - Restovanie. Na rozohriatom oleji orestujeme na kocky nakrájanú cibuľu do zlatista. Potom môžeme pridať mleté mäso s cesnakom. Mäso necháme zatiahnuť. Ďalej nalejeme do hrnca fazule a paradajky z plechoviek a podľa chuti nasypeme koreniny - soľ, korenie, rascu, chilli, citrónovú kôru. Na záver dochutíme troškou cukru alebo kvalitnou horkou čokoládou. V prípade potreby dolejeme ešte 1 odmerku vývaru. Nezabudnite pravidelne miešať. Vypneme program - Restovanie. Hrniec zavrieme tlakovým vekom. Spustíme program Fazule / Chili na 12 minút. Po dokončení programu zložíme veko a chilli ešte dôkladne premiešame. Chilli con carne môžete podávať s chlebom či ryžou.